Sıkça Sorulan Sorular

Klima alırken nelere dikkat etmem gerekir?
Kalitesini kanıtlanmış ürünler tercih etmeniz ilk ilkeniz olmalıdır. Klimanızı uzun yıllar kullanabilme amacı ile satan firmanın tüketici memnuniyeti ilke edinmiş, tüketicisini bilgilendiren, keşif ve montaj hizmetini sorunsuz gerçekleştirebilen, servis ağı güçlü, kaliteden taviz vermeyen bir firma olmasına dikkat edilmelidir.

Hangi kapasitedeki klimayı seçmeliyim ?
Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, bu alanın yalıtımı ve hangi model klimanın kullanılması gerektiği önemlidir. Klimaların performansı, ısıtma ve soğutma kapasiteleri (BTU) binanın yapısına, iç ve dış ortam şartları gibi birçok parametreye bağlıdır ve mutlaka uzman kişiler tarafından hesaplanmalıdır. Teknik etüt yapılmadan kullanılan cihazlardan tam verim alınamayacağı gibi maliyet ve işletme bedelleri de daima yüksek olacaktır. Pratik klima keşfi için: www.erdincklima.com

Klima için servis ve bakım nekadar önemli midir?
Klima cihazları iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalmaktadırlar. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenme ve tahribatlar cihazın performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre basınç kontrolü yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarına yılda iki kez bakım yapılması son derece önemlidir. Bu bakımların Soğutma Sezonu ( İlkbahar) ve Isıtma Sezonu (Sonbahar) öncesi yaptırmanız tavsiye edilir. Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşecek, enerji sarfiyatınız artacaktır. Düzenli bakımı yapılan cihazlarda %30 varan elektrik tasarruflarının yanı sıra, cihazınızın da kullanım ömrü uzayacaktır.

Klimanın filtresi ne kadar sık aralıklarla değiştirilmeli?
Klimanızın filtrelerinin değişimi bulunduğunuz bölge ve dış ortam koşulları ile yakından ilgilidir. Şehir merkezi ya da araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde oturuyorsanız filtrelerin değişimi daha sık yapılmalı. Bir çok klima cihazının filtre kirliliği ve değişimi için sizi uyaran ışık vardır.

Klimalardaki filtre türleri ve bu filtreler bizleri nelerden korumakta?
Klima cihazlarında iki tür filtre vardır. Bunlardan Elektrostatik Filtre yumuşak polietilen çerçeve, toz ve havadaki diğer zerrecikleri yakalamakta ve böylelikle ısı değiştirici üzerinde herhangi dış ortam etkenlerinin birikmesini önlemekte. Bu filtre değiştirilmiyor, periyodik olarak sökülüp sıcak su ve kimyasal ile yıkanıyor. Elektrostatik Filtre, elektriklenme yardımı ile bazı mikroorganizmaları da yakalamakta. Aktive Karbon Filtresi- sigara dumanı ve hoş olmayan kokuları neutralize eder ve ortamdaki büyüklüğü 0,0001mm büyüklüğe kadar mikroskobik tanecikleri yakalamakta.

Tek bir klima cihazı ile aynı anda iki odayı - alanı soğutup ısıtabilir miyim?
Tek bir cihaz yardımı ile, bir iç ve bir dış üniteden oluşan klima ile iki farklı odanın ısıtılıp, soğutulması tavsiye edilmiyor tabi ki bu klima multisplit sistem ( bir dış ünite ve 1-2-3-4 iç üniteden oluşan cihazlar) olduğunda bu durum geçerli değildir. İki odanın tek kapısı olması ya da biri, birine yakın olmaları bir nevi çözüm olabilir, bu durumda klimanızın da kapasitesini göz önüne almalısınız. Klima her iki odaya yetecek kapasitede olmalı. Doğal olarak hava akımı bir odadan diğerine geçecektir, tek sorun iki odadaki sıcaklık ve soğukluk derecelerindeki farklılık olacaktır.

Klimacı bir arkadaşım var, piyasanın çok altında bir fiyata montaj yapacağını iddia ediyor?
Garanti sadece klimanın montajını yapan firma tarafından verilmektedir. Firma temsil etmeyen bireyler ile iş yapmanız durumunda ileride doğacak herhangi bir arıza durumunda cihazınız garanti kapsamında olduğu halde bile bu türden masrafları kendi cebinizden karşılamak zorunda kalacaksınız. Eğer arkadaşınız doğabilecek sorunları ve bu sorunların giderilmesi için kullanılacak işçilik, malzeme ve yedek parça garantisi veriyorsa yaptırabilirsiniz, genelde bu tür durumlar yılların arkadaşlığının bozulmasından başka bir tasarruf sağlamazlar.

Klimamın montajını kendim yapabilir miyim?
Yapacağınız montaja garanti verebiliyorsanız tabi ki EVET. Pencere ve Mobile tipi klimalarda bu projeyi gerçekleştirmeniz mümkün olabilir, diğer klima türleri için ise işi uzmanına bırakmanızı tavsiye ediyoruz.

Nedir şu inverter teknolojisi denilen şey ?
Inverter klima oda yüküne bağlı olarak kompresör devrini kontrol edip soğutma/ısıtma kapasitesini değiştirebilen klimadır.

Neden split klima kullanımı dünya çapında çok yaygın ?
Split Klimalar dünya çapında yaygın olarak kullanılmakta. Özellikle Avrupa ve Japonya’da ilk tercihtirler. Split klimaların yaygın olarak kullanılmasındaki başlıca nedenler; teknoloji, alan, ses seviyesi ve enerji tasarruflu olmalarıdır.

Split klimalar neden, nasıl ve nezaman geliştirildi ?
İkinci Dünya Savaşından sonra, modern klima cihazları yaygın olarak ABD tarafından dünyaya tanıtıldı. Fakat geleneksel merkezi sistemlerde kanal sistemi zorunluluğu ve pencere tipi klimalar bir çok ülke icin çok pratik değildi, özellikle yaşama alanları (evlerin, binaların) dar olan Japonya gibi ülkelerde. Benzer pratik kullanım sorunları ve yükselen enerji talebinin artması nedeniyle, düşük maliyetli, yüksek enerji tasaruflu ve daha sesiz çalışan split klima sistemlerinin geliştirilmesine neden olmuştur.

Split klimaların avantajları nedir ?
1. Sessiz - bir çoğu sadece 26 dB(A) çalışmaktadır.
2. Kanal yok - duvar kırmanıza ve maliyeti yüksek kanal sistemine gerek yok
3. Efektif soğutma, ısıtma - sadece kullanılan alanı ısıtıyor/soğutabiliyorsunuz.
4. Kontrol sizin elinizde.
5. Pencereniz kapanmıyor - geleneksel pencere tipi modeller pencerenizi kapatıyor,
estetik açıdan daha hoş görünüm sağlıyor ve manzaranız kapanmıyor.

Klimamı ısınma amaçlı kullanırken nasıl en iyı şekilde verim alabilirim?
- Klima cihazınızın ısınma sezonu öncesi bakımını yaptırınız.
- Dışarıdan gelen soğuk hava kaynaklarının yalıtımını yaptırınız.
- Pencere ve kapılarınızda hava sızdıran yerleri belirleyin.
- Kış aylarında pencerelerinizin perdelerini kapalı tutunuz.
- Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan pencerelerinizi açık tutunuz.
- Ev - Bina yalıtmak için cam yünü, plastik köpük gibi malzemeler kullanın.
- İç mekan sıcak hava kaçaklarını önleyin.
- Klimanızda gece-gündüz ve saatlere göre ayar yapma olanağı sağlayan otomatik
control sistemlerini kullanın.

Klima arıza durumlarında müdahale süreniz nedir?
En geç 24 saat içerisinde şehir içi servisi sunmaktayız. Programa bağlı olarak bu süre dahada az olabilmekte. Ortalama şehir içi klima arızalarına müdahale süremiz 3-6 saat olmakta.

Kurumsal toplu klima bakım sözlşmeleriniz ve indirimleriniz mevcut mu?
Tabiki. Cihaz adedine bağlı olarak ticari kuruluşlara indirimlerimiz mevcut. Kurumsal Klima Bakım Sözleşmesi yapmanız durumunda özel promosyonlarımızdan yararlanabilirsiniz.

Çevre il ve ilçelere hizmet sunuyormusunuz?
Klima arıza, bakım vs. durumlarında, İzmir ve 130 km alana Aliağa, Bayındır, Bergama, Bornova, Beydağı, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Kiraz, Kınık, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla hizmet vermekteyiz.

Servis dışı illerde ürün satın almam durumunda klima montajını nasıl gerçekeştirebilirim?
Klima cihazınız kargoya verildikten sonra, bulunduğunuz ilde, ilçede ürüne ait ve çözüm ortağımız olan yetkili servisle irtibata geçerek cihazınızın montajını gerçekleştirmekteyiz.

En iyi ve en kaliteli klima hangisi ?
En iyi klima amacınız ve bütçenize en uygun olan klimadır. Günümüzde klima üreticileri tarafından kullanılan teknolojiler temelde aynıdır. Bir çok zaman cihazların fiyatını yakından etkileyen kriter, klimada bulunan ek özelliklerdir. Satın almadan önce cihazınızda olmasını arzu ettiğiniz özellikleri gözden geçirin. Örneğin klimanızın çalışma ortamı sterilse, yüksek filtreleme özelliği taşıyan bir cihaza odaklanmanıza gerek yok. Diğer bir örnek eğer cihazınızı sadece soğutma amaçlı kullanmayı düşünüyorsanız ve çalışma aralığı kısa ise inverter klima satın almanız amacınıza uygun olmayacaktır.

Hizmet alanınız dışındaki bölgelerde klima arıza, bakım servisi için yardımcı olabilirmisiniz?
Ülke genelinde ortak çalıştığımız bir çok servis bulunmakta. Sizi en yakın servise yönlendirmekten memnuniyet duyacağız.

VRV ve VRF Sistem klima nedir?
Temelde aynı teknolojinin üretici firmalar tarafından farklı isimle adlandırılmış olan sistemlerdir.
VRV (Variable Refrigerant Volume) Değişken Soğutucu Akışkan Debisi. VRV Daikin Klima Teknolojileri Tarafından geliştirilen ve patenti alınan isimdir. Bi nedenden dolayı VRV ibaresi telif hakları Daikina ayittir.
VRF (Variable Refrigerant Flow) Değişken Soğutucu Debili Sistem.
VRV, VRF Sistemin geliştirilmesindeki amaç günümüz akıllı binalarının ihtiyacını tam olarak karşılayabilmektir.
Modüler yapılarıyla çok katlı bir binadan , bir tek villaya kadar her türlü yapılarda tam bağımsız kontrol imkanı sağlamaktadır.
Bu Sistem Inverter teknolojisi ve değişken gaz debisi sayesinde yüksek oranda enerji tasarrufu sağlamaktadır.

VRV ve VRF Sistemlerinin Rooftop ve benzerlerine kıyasla avantajları nelerdir?
1. Maliyet- işletme maliyetinin düşük olması
2. Yatırım- yatırımın kısa sürede geri dönüşü
3. Ses- düşük ses seviyesinde çalışması
4. Alan- portatif olmaları ve az alan işgal etmeleri
5. Hız- arzu edilen konforun hızla sağlanması ve dağıtılması
6. Güvenirlik- yüksek performans ve güvenilirlik
7. Konfor- kullanım alanlarında daha yüksek ve kontrollü konfor
8. Tasarım- yüksek tasarım esnekliği
9. Çoklu Konfor- daha çok insan için ve bireye özgü arzu edilen konfor kontrolü
10. Sistem- yıllık çalışma süresinde artış
11. Tasarruf- enerji tasarruflu ve doğa dostu, ozona zarar vermeyen R410A soğutucu
akışkan kullanılması
12. Çok Yönlü- iki sisteme (merkezi klima ve bireysel klima sistemleri) her ikisine aynı
anda alternatif tek sistem olması
13. Pratiklik- kurulum kolaylığı ve yüksek montaj hızı
14. Portatif- dış ünitelerin hafifliği, taşınma kolaylığı
15. Kontrol- bireysel ve tek bir merkezden kontrol imkanı
16. Tasarım- kolay dizayn kullanıcı nezninde daha uygun çözümler sunulmasına olanak
sağlar,
17. Ek Sistem Gereksiz- ısıtma için ayrı bir sisteme ihtiyaç duyulmaması (-15C'ye kadar
Heat Pump'lı ısıtma)
18. Uyumlu- tüm bina otomasyon sistemine uyum sağlamakta

VRV, VRF Sistem ve Multi Sistem Klimalar arasındaki fark nedir?
VRV, VRF Sistemlerde tek bir gidiş ve dönüş bakır boru hattı ile birden çok iç ünite
çalıştırılabilir. Bu özellikleri VRV, VRF Sistem ile Multi Sistemi ayıran en temel özelliktir.

VRV ve VRF Sistem Klima tipleri hangileridir ?
1. Sadece Soğutma yada Cooling Only olarak adlandırılan - sadece soğutma amaçlı
kullanıma olanak verir.
2. Isıtma ve Soğutma yada Heat Pump olarak adlandırılan - hem ısıtma hem de
soğutma amaçlı kullanılabilir.
3. Isı Geri Kazanımlı yada Heat Recovery olarak adlandırılan - aynı anda hem ısıtma hem
de soğutma amaçlı kullanıma imkan verir.
4. Su Soğutmalı Isıtma ve Soğutma yada Water Cooled Heat Pump olarak adlandırılan-
ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılabilir.
5. Su Soğutmalı VRV Isı Geri Kazanımlı yada Water Cooled Heat Recovery olarak
adlandırılan - ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılabilir.

COP yada Coefficient of Performance nedir ?
COP Coefficient of Performance Performans Katsayısı, birim zamanda yapılan ısıtma soğutma miktarının harcadığı enerjiye oranıdır.

EER yada Energy Efficiency Ratio nedir?
EER Energy Efficiency Ratio, birim zamanda BTU biriminden soğutma veya ısıtma yapmak için harcanılan Watt biriminden enerjiye oranıdır. Kısacası klima cihazınızın EER oranı ne kadar daha yüksekse klimanızın verimlilik oranı o kadar daha büyüktür. Yüksek verimli klimalar genellikle daha pahalıdır ama bir kaç yıl içinde kendilerini amortisman ederler.

SEER yada Seasonal Energy Efficiency Ratio nedir?
SEER Seasonal Energy Efficiency Ratio yada Mevsimsel Enerji Verimlilik Oranı anlamına gelmektedir. SEER bir mevsimdeki soğutma miktarının BTU bir mevsimdeki enerji girdisine (kWh) oranıdır. Eski model klima cihazlarında bu SEER oranı genellikle 6-7 civarındadır. Amerika Ulusal Standartları Merkezi klimalar için öngördüğü minimum değer 10 SEER oranındadır. Ürünün Energy Star - Enerji Tasarruf etiketi alabilmesi için bu değerlerin dahada büyük bir rakam olması istenilmektedir.

Sınırlı bütçeye sahibim, ikinci el klima benim için bir alternatif olabilir mi?
Tabiki evet. Fakat unutmayın ikinci el klimanın size sağlayacağı tek avantaj fiyattır, en büyük dezavantaj ise garantisinin olmayışıdır. Satın almak istediğiniz ikinci el ürünü çok iyi bir şekilde inceleyiniz, yenisi ile arasinda çok büyük bir fiyat farkı yoksa eğer, ürünün yenisini tercih ediniz.
Klimanın saatlik elektrik tüketimi nekadardır ?
Klimanızın saatlik elektrik tüketimini çok kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Farzedelim klimanız 5000 BTU ve SEER 10 Mevsimlik Enerji Verimlilik Oranı SEER 10. Kısacası klima cihazınız 10 BTU/Wh kullanmakta. Buna bağlı olarak hesaplama şu şekilde yapılır; 5000BTUh / 10 SEER= 500 Wh. Klimanızın saatlik enerji tüketimi 500 Watt olacaktır.

Yaz sezonu boyunca klimam ne kadar elektrik harcar?
Yaz sezonu yada klimanızı soğutma amaçlı kullanacağınız için bu dönemi Soğutma Sezonu olarak adlandırabiliriz. Soğutma Sezonu bulunduğunuz bölgeye göre farklılık Akdeniz, Ege Bölgesi mevsim sıcaklıkları ve yaz sezonu Karadeniz, Marmara Bölgesi ile aynı olmamakta. Basit bir hesaplama ve örnek olarak farzedelim Soğutma Sezonu 125 gün ve günlük klimamızı 8 saat kullanacağız. Buna bağlı olarak hesaplama şu şekilde yapılır; 8 x 125= 1000 Saat Soğutma Sezonu Kullanımı Cihazınızın saatlik 500 Wh elektrik tükettiğini farz edelim 500 Watt saatte x 1000 saat soğutma = 500,000Wh Watt Saatte Soğutma Sezonu Elektrik Tüketimi. 500,000Wh / 1000= 500kWh Kilowatt Saat Soğutma Sezonu Elektrik Tüketimi elde etmiş olursunuz.

Yazlığımda kullandığım klimamın deniz suyu korozyon etkisinden nasıl koruyabilirim?
Genelde tüm klima cihazlarının dış ünitelerinde kullanılan boyada katkı maddesi olarak korozyonu önleyen madde bulunmaktadır. Fakat uzun süre tuzlu deniz suyuna karşı maruz kalan herhangi bir ürün için tam koruma henüz geliştirilmemiştir. Yapabileceğiniz en basit işlem, klimanızın dış ünitesini su geçirmez bir malzeme ile örtmeniz. Daha sağlıklı bir başka alternatif ise klima servisi çağırarak dış ünitenin yerinden sökülüp güvenli ve dış etkenlere maruz kalmayan bir ortama taşınmasıdır.

İkinci el klima satın almadan önce nelere dikkat etmeliyim?
Klimanın genel durumunu gözden geçirmek dikkat edilecek en önemli husustur. Herhangi bir darbe izi, iç yada dış bağlantılarında çatlaklar gözlemliyorsanız bu cihazı tercih etmeyiniz.

Klima bakım aşamaları nelerdir ve hijyenik klima bakımları neyi kapsamakta ?
1. Toz filtresi iç üniteden çıkartılır.
2. Evaporatör coil üzerinde birikmiş toz temizlenir.
3. Evaporatöre antibakteriyel kimyasal uygulanır.
4. Coil üzerinde birikmiş yabancı maddeler temizlenir.
5. Evaporatör ilaclanır ve dezenfekte edilir.
6. Scroll Fan hava çıkışları temizlenir.
7. Gaz takviye vanası kimyasalla temizlenir.
8. Toz filtresi temizlenir ve dezenfekte edilir.
9. Klimanın iç ünite kapağı dezenfektanla yıkanır.
10. Gerek duyuluyorsa filtre değiştirilir.
11. Dış ünite condenser coil kimyasal ile yıkanır.
12. Dış ünite condenser coil basınçlı su ile yıkanır.

Klima bakım fiyatlarında neden çok büyük farklılıklar gözlenmekte?
Bizlerinde gözlemlediği kadarıyla pıyasada genel olarak talep edilen bakım ücretleri 20 - 80 TL arası değişmekte. Hijyenik klima bakımlarının fiyatını belirleyen iki başlıca unsur, cihazın kapasitesi ve bakım işlemini hangi şekilde gerçekleştirildiği. Bakım yaptırmadan ve bakım fiyatını tercih için tek kriter olarak göz önünde bulundurmadan, hizmet veren firmanın size bakım işleminin hangi şekilde gerçekleştirdiğini ve aşamaları hakkında bilgi alınız. Teknik servisin evinize gelip sadece cihazın iç ünitesinin tozunu alarak ve klimanın filtresini yıkayarak yerine takıp sizden 10 TL bile talep etmesi durumunda bu fiyat dahi oldukça yüksek bir fiyat olaçaktır. Neden mi? Çünkü benzer bakımı siz kendinizde gerçekleştirebilirsiniz.

Klimamın bakımı sağlık açısından çok önem taşır mı?
Kışın ısıtıyor, yazın serinletiyor, ama bakımı ihmal ediliyor. Ev, işyeri ya da otomobilde vazgeçemediğimiz klimalar, bakımı yapılmazsa akciğer enfeksiyonundan zatürre ve astıma kadar çeşitli hastalıklara yol açıyor. Hastanelerde kullanılan klimaların bakımındaki ihmal ise ölüme bile neden olabiliyor. Evde, işte ya da araçlarda... Klimalar artık her yerde kullanılıyor. Vazgeçemediğimiz bu ürünün bakımını ise çoğu kez ihmal ediyoruz. Bakımı yapılmayan, iyi temizlenmeyen klimalar bakteri üretiyor. Lejyoner yani sadece klimalarda bulunan bir bakterinin yol açtığı hastalık tehlikelerden sadece biri. Uzmanlar, "Solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere birçok enfeksiyonlara yol açabilir.Zatürreye yol açabilir...Örneğin astımlı kişinin krize girmesine, alerjik nezlesi olan kişinin hapşırmalara başlamasına neden olabilmektedir." diye konuştu. Hastanelerde özellikle yeni doğan birimleri ve ameliyathanelerdeki havalandırma sistemleri standartlara uygun değil ise, yaydıkları partikül ve mikroorganizmalarla ölüme bile yol açabiliyor. Klima temizliğinin ise iki aşaması var. İlk aşamada kullanıcıların, filtreleri 15 günde bir yıkaması gerekiyor. Daha sonra da periyodik bakım geliyor.