BÖLÜM-4 GENLEŞME CİHAZLARI VE BORU HATLARINDA ARIZA BULMA


n ARIZA KAYNAKLARI

n BİLGİ VE YARDIM KAYNAKLARI

n Soğutma Çevrimi

n TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİ

n KIZGINLIĞIN KONTROLÜ VE DEĞİŞTİRİLMESİ

Mevcut kızgınlığın derecesini belirlemek için aşağıdaki işlem sırası uygulanmalıdır:

1. Termostatik kuyruğun monte edildiği emme hattındaki sıcaklığı ölçün.

2. Emme hattı basıncını, hattaki basınç düşmesini tahmini olarak ilave etmek suretiyle (kuyruğun monte edildiği yer ile kompresör arasındaki basınç düşümü) hesaplayın. Veya termostatik valf dış dengelemeli ise emme hattı basıncı dış dengeleme hattına gösterge bağlamak suretiyle doğrudan ölçülebilir.

3. Mevcut soğutucu akışkana ait sıcaklık-doyma tablosunu kullanarak emme hattı basıncına karşılık gelen doyma sıcaklığını bulun. Kızgınlık, ölçülen sıcaklık ile tablodan bulunan doyma sıcaklığı arasındaki farktır.

n TERMOSTATİK GENLEŞME VALFİ ARIZALARI

n OTOMATİK GENLEŞME VALFİ

n OTOMATİK GENLEŞME VALFİ ARIZALARI

n TERMO-ELEKTRİK GENLEŞME VALFLERİ

n TERMO-ELEKTRİK GENLEŞME VALFİ ARIZALARI

n Isıtıcı direnç arızası

n Güç kaynağı arızası

n Valf iğnesinin buzlanması

n Valf iğnesinin pisliklerden dolayı tıkanması

n TERMO-ELEKTRONİK GENLEŞME VALFLERİ

n TERMO-ELEKTRONİK GENLEŞME VALFİ ARIZALARI

n Dişli mekanizması arızası

n Sensör arızası

n Mikroişlemci arızaları

n İğne tıkanmaları

n İğne buzlanmaları

n DİĞER GENLEŞME CİHAZLARI

n Sabit Basınç Orifisleri

Sabit basınç orifislerinde oluşabilecek başlıca arızalar, süzgeç, iğne tıkanması ve buzlanmadır. Özellikle iklimlendirme cihazlarında işletmeye alma esnasında iç ünite üçlü vakumla şarja hazır hale getirilmeden süpürme yöntemiyle tahliye edilirse iç ünitede nem ve hava kalabilir. Bu nem yaz boyunca buharlaşma sıcaklığı yüksek olduğundan orifiste buzlanma sorunu çıkarmaz, ancak kış mevsiminde dış ünitedeki buharlaşma basıncı ve sıcaklığı düştüğünde buzlanma yaparak orifisi veya kılcal boruyu tıkar. Bu durumda gazı geri toplayıp yeniden üçlü vakum yaparak daha sonra gaz şarjı yapılmalıdır

n GENLEŞME VALFLERİNDEN KAYNAKLANMAYAN DURUMLAR

n YAĞ AYIRICI ARIZALARI

n Yağ Ayırıcı

n ÇEKVALF ARIZALARI

n SIVI HATTI ARIZALARI

n NEM GÖSTERGESİ ARIZALARI

n EMME HATTI ARIZALARI

n BASMA HATTI ARIZALARI

n Basma hattının çok uzun olduğu sistemlerde yoğunlaşmanın kış aylarında basma hattında gerçekleşmesi nedeniyle yağ ayırıcı veya susturucu elaman kondenser gibi davranabilir. Kondenser kompresörden yüksekte ise her durma anında kompresör basma supapları üzerine yoğunlaşan sıvı geri gelebilir. Bunu engellemek için basma hattında çek valf takılabilir

n Diğer bir problem basma hattı çapı olması gereken boyuttan küçük seçildiğinde ortaya çıkar. Bu durumda aşırı basınç kayıpları oluşturarak kompresör sıkıştırma işinin büyük bir kısmını yutar, hacimsel verimi düşürür. Kompresör aşırı ısınmaya başlar.

n Basma hatlarıyla ilgili bir diğer problem kompresörden kaynaklanan titreşimlerin havşa-rakor bağlantılarında ve kondenser bağlantılarında boru çatlamalarına neden olmasıdır.